Matbloggtoppen

fredag 29. november 2013

Sabayonne

Jeg finner ofte oppskrifter på nye ting når jeg er på nettet og myser. Det er mye godt og nytt en kan finne der. En kveld fant jeg et bilde av jordbær med sabayonne krem på. Det så helt fantastisk godt ut så det måtte jo prøves. Trenger ikke mange ingredienser heller for å lage denne friske og forsåvidt voksne desserten. Det er nemlig hvitvin i den :)


JORDBÆR MED SABAYONNEKREM

3 eggeplommer
1 dl hvitvin eller champagne
40 gram sukker
Jordbær
Nøtter og sjokolade etter ønske


  1. Legg klar tallerkener med oppskårne jordbær på. Ha gjerne litt reven skjokolade eller hakkede nøtter over.
    Ha egg og sukker i en bolle som passer nedi en av grytene dine. Kremen skal lages i vannbad fordi den skal ikke være i kontakt med den direkte varmen som kommer fra platen.
    Sett på kjelen med vann og la dette koke opp. Ha bollen nedi vannet mens du pisker eggene, spe med hvitvin til eggene begynner å tykne. Dette kan ta opp til 10 minutter, så du må ha litt tolmodighet. Ta gjerne bollen utav vannet noen ganger underveis. Når eggene har blitt til en tykk og god eggedosis tar du to gode skjeer med dette over jordbærene. Bruk gjerne en creme brulee brenner på kremen før servering dor å få en gyllen fin overflate. Du kan også tilsette krydder i kremen, for eksempel kanel, anis eller litt sitron. Ha dette sammen med eggene før du begynner å piske. Vis du reduserer mengden sukker passer sabayonne også helt nydelig til fisk :)



    Fakta om...

    Sabayonne eller zabaglione er en fransk krem eller saus som ofte blir brukt til dessert. Den passer utmerket til oppskårne frukt av alle slag. Noen varianter er laget med eplemost for at den skal bli mer barnevennlig. Den kan også fint brukes til fisk. Historien om hvordan sabayonne ble til kom jeg over helt plutselig en dag. Historien er om krigere som ikke hadde mat, men laget denne sausen av det de hadde. Dette ga dem styrke som gjorde at de vant krigen. Det sies også at sabayonne ble laget til nygifte for å gi dem styrke.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar