Matbloggtoppen

lørdag 17. november 2012

Tid for tapas!

Tapas synes jeg er helt fantastisk. du kan lage ett helt måltid av det, bruke det som snacks eller som forrett.
Ordet tapas betyr "og dekke til/og dekke over". Tapas kommer fra Spania og var før i tiden bare en brødskive eller lignende som ble plassert over drinken/ølet for å holde fluene borte. Etterhvert utviklet det seg til flere småretter, pølser, skinke, ost, oliven osv. Nå er tapas blitt en egen kokkekunst, og du finner tapas restauranter overallt i verden. Du kan velge flere spanske småretter og kombinere det til og bli et helt måltid.
Jeg anbefaler alle å prøve Emilios Tapasbar i Stavanger :)

Her får du oppskriftene på noen av mine tapas favoritter


LEFSERULL MED SPEKESKINKE

ca 20 ruller

2 stk hvetetortilla
6 skiver serrano skinke eller en annen spekeskinke
1 boks kremost med smak av krydder eller urter
1/2 rødløk
ruccula salat

Smør kremost over hele lefsen, legg spekeskinke i midten av lefsen slik at det blir nok skinke i hver rull. Dryss litt rucculasalat og rødløk over. Rull lefsen sammen og skjær små ruller av den med kniv. Stikk cocktailpinner i rullene for at de skal holde formen.



LEFSERULL MED LAKS

ca 20 ruller

2 stk hvetetortilla
ca 150 gram røke laks eller gravet laks
sennepssaus
alfalfaspirer

Smør ett tynt lag med sennepssaus på lefsene. Legg laks jevnt fordelt i midten av lefsene slik at det blir nok laks i hver rull. Dryss alfalfaspirer over og rull lefsene sammen. Skjær små ruller med en kniv. Stikk cocktailpinner i rullene for at de skal holde formen.




SENNEPSSAUS

4 stk eggeplommer
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 dl olje
1 ss sukker
1 ss hvitvinseddik
1 ss sennep
3 ss fersk dill

Denne oppskriften har jeg funnet hos Godfisk.no, en side jeg bruker mye når jeg skal lage noe med fisk. Rør eggeplommene tykke sammen med salt. Spe så forsiktig med oljen mens du pisker kraftig hele tiden. Rør inn sukker, eddik, pepper og sennep. Finhakket dill røres inn helt til slutt. Sausen er holdbar i kjøleskapet i minst en uke.


TAPASBOLLER

400 gram kjøttdeig (jeg foretrekker kylling)
1/3 grønn paprika
1/3 rød paprika
1/3 gul/oransje paprika
1/2 rødløk
1 egg
1 ss potetmel
chilli
hvitløk
salt
pepper

Finhakk grønnsakene. Ha kjøttdeigen i en bolle og tilsett egg, potetmel og krydder. Rør dette til det blir en jevn deig. Tilslutt har du i grønnsakene, rør dette godt inn i deigen. Bruk en teskje til å lage kjøttboller av deigen. Stek dem i panne med smør på middels varme.
Det er også populært med tacokjøttboller. Da erstatter du krydderet i oppskriften med tacokrydder :)


MINI VÅRRULLER

Har tidligere lagt ut oppskrift på vårruller, og den finner du her. Du kan gjerne bruke den oppskriften til mini vårruller, bare du bruker den minste sorten av vårrull deig i stedet for de store. Om du ønsker kan du bruke kjøttdeig av storfe eller kylling istedet for svinekjøttdeig, og evt kutte ut bønnespirene. Serveres med sweet chilli sauce.



LØKRINGER

Hjemmelagede løkringer er noe av det enkleste og mest fantastiske jeg vet! Passer utmerket om du skal ha biff eller burger til middag, som det lille ekstra ved siden av. Du kan frityrsteike nesten alt av grønnsaker, det er bare fantasien som stopper deg egentlig.. Så bruk denne oppskriften å eksperimenter med forskjellige grønnsaker, det blir garantert en slager. En del tror at man MÅ ha frityrkoker for å fritere mat, men det holder med olje og en vanlig gryte. Jeg bruker helst silsikkeolje eller rapsolje. Men HUSK; vann og olje er ikke venner, vær forsiktig med olje og høy varme. Ha gjerne ett grytelokk i nærheten om oljen skulle ta fyr. Slukk aldri flammene med vann, da blir det bare verre.

1 stor kepaløk (vanlig gul løk)
ca 4 dl hvetemel
1 flaske lyst øl med eller uten alkohol
1 ts salt
1 ts pepper
1 ss bakepulver

Bland alt det tørre og bland i ølet. Blir deigen for tykk kan du tilsette mer øl eller vann. La deigen stå i kjøleskapet i 15 min. Kutt løken opp i store ringer, ha dem i røren og stek dem i olje til de er gylne i fargen. For å vite om oljen er varm nok så kan du ha en dråpe røre i oljen. Pass på å ikke få olje på deg :)




Det finnes så mye en kan lage tapas av. Tenk litt på hva du liker å spise, kanskje du kan lage en mini versjon av det, og kalle det tapas?

Stine og meg på julebord med jobben



2 kommentarer:

  1. mmmmmmm, så godt! ;) flinking <3

    SvarSlett
  2. Kjære Mariann,

    Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.

    Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Matbloggtoppen her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

    Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen og få resept indeksert på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

    Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.

    Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!


    Varme hilsen,
    Christina
    http://www.alleoppskrifter.no/

    SvarSlett