Matbloggtoppen

torsdag 28. august 2014

Surkål

Samboer ytret ønske om å få kjøttkaker til middag, og det fikk han. Jeg er vandt med å ha surkål til mye av den vanlige husmannskosten jeg har fått i min barndom, og min kjære skal alltid ha det til kjøttkaker. Selv om jeg alltid har fått det til maten hos min far, så betyr ikke det at jeg spiste så mye av det. Heller tvert imot. Men nå på mine voksne dager så kan jeg vel si at jeg spiser og prøver det meste av mat jeg kommer over, så surkål er blitt ett must til kjøttkakene. Men hvorfor er det blitt så mye enklere å kjøpe den posen med ferdig laget surkål? Er det virkelig så vanskelig lage hjemmelaget?
Det er minst 10 år siden jeg laget det på ett kjøkken da jeg gikk kokkelinjen på vgs,  og nå vil jeg prøve det igjen. Fant oppskrift på matprat.no og satte i gang.
Utrolig enkelt og absolutt å foretrekke fremfor posen i butikken.


SURKÅL

2 porsjoner

275 gram kål
1 eple
1 ts salt
1 ts karve
1,5 dl oksekraft
1 ss eddik eller hvitvinseddik
Pepper
Sukker

Skrell eple og kutt det i båter.  Kutt kålen i strimler. Ha dette lagvis i en gryte sammen med karve og salt. Heller over kraften. Kok dette opp og la det trekke i ca 45 minutter. Rør godt i surkålen mens den trekker. Tilslutt smaker du det til med eddik, pepper og sukker.
Dette holder seg godt i kjøleskapet noen dager og kan godt fryses.