Matbloggtoppen

fredag 29. november 2013

Sabayonne

Jeg finner ofte oppskrifter på nye ting når jeg er på nettet og myser. Det er mye godt og nytt en kan finne der. En kveld fant jeg et bilde av jordbær med sabayonne krem på. Det så helt fantastisk godt ut så det måtte jo prøves. Trenger ikke mange ingredienser heller for å lage denne friske og forsåvidt voksne desserten. Det er nemlig hvitvin i den :)


JORDBÆR MED SABAYONNEKREM

3 eggeplommer
1 dl hvitvin eller champagne
40 gram sukker
Jordbær
Nøtter og sjokolade etter ønske


  1. Legg klar tallerkener med oppskårne jordbær på. Ha gjerne litt reven skjokolade eller hakkede nøtter over.
    Ha egg og sukker i en bolle som passer nedi en av grytene dine. Kremen skal lages i vannbad fordi den skal ikke være i kontakt med den direkte varmen som kommer fra platen.
    Sett på kjelen med vann og la dette koke opp. Ha bollen nedi vannet mens du pisker eggene, spe med hvitvin til eggene begynner å tykne. Dette kan ta opp til 10 minutter, så du må ha litt tolmodighet. Ta gjerne bollen utav vannet noen ganger underveis. Når eggene har blitt til en tykk og god eggedosis tar du to gode skjeer med dette over jordbærene. Bruk gjerne en creme brulee brenner på kremen før servering dor å få en gyllen fin overflate. Du kan også tilsette krydder i kremen, for eksempel kanel, anis eller litt sitron. Ha dette sammen med eggene før du begynner å piske. Vis du reduserer mengden sukker passer sabayonne også helt nydelig til fisk :)



    Fakta om...

    Sabayonne eller zabaglione er en fransk krem eller saus som ofte blir brukt til dessert. Den passer utmerket til oppskårne frukt av alle slag. Noen varianter er laget med eplemost for at den skal bli mer barnevennlig. Den kan også fint brukes til fisk. Historien om hvordan sabayonne ble til kom jeg over helt plutselig en dag. Historien er om krigere som ikke hadde mat, men laget denne sausen av det de hadde. Dette ga dem styrke som gjorde at de vant krigen. Det sies også at sabayonne ble laget til nygifte for å gi dem styrke.




onsdag 27. november 2013

Testi Kebab

Noe av det første vi fikk høre da vi ankom Tyrkia var at vi bare MÅTTE prøve Testi Kebab. Jeg ble med det første veldig skeptisk bare fordi jeg hørte ordet kebab... Det grøsset nesten i meg. Men da vi satt på den lokale puben og jeg spiste mitt harmløse grillspyd av okse, fikk vi øye på noen som hadde bestilt Testi Kebab, og det var en wow-opplevelse. Flere servitører kom med ett stort fat med en leirkrukke på, brukte en hammer til å banke hull i krukken med og ut av den fikk vi kjenne den beste lukten av kjøtt, krydder og saftige grønnsaker. Vi ble selvsagt over middels missunnelig på bordet som fikk spise denne fantastisk luktende retten og bestemte oss der og da for at vi måtte jo prøve det en dag.

utsikten vår på restauranten

Så kom den store dagen, vi hadde snakket om det hele uken, men ikke tatt oss til mot for å prøve det enda. Det var solnedgang, bølgesus og litt høy musikk i restauranten. Vi bestilte testi kebab og ventet i spenning. Tilslutt kom det to servitører med ett fat, en leirkrukke og en hammer. Etter et par misslykkede forsøk på å tenne på det som visst nok skulle brenne på fatet, fikk vi endelig se flammer, han banket rundt krukken med hammeren og vips så kunne han løfte av toppen. En slags gryterett med mørt oksekjøtt blandet med løk, paprika, tomat og masse forskjellige krydderier som ble lagt på hver vår tallerken. Vi fikk ris og salat til. Når tallerken nermet seg tom, kom de og serverte oss en gang til før det ble tomt i krukken. Jeg tenker fortsatt wow når jeg ser tilbake på det.




Etter dette måtte jeg jo selvfølgelig prøve å finne en slags oppskrift, jeg har iallefall sett den for meg i hodet mitt. Kjøpte med meg krydder hjem, så nå blir det spennende og se om jeg får det til. Nå har jeg strengt tatt ikke fått med meg noen leirkrukke da, ikke en liten suvenir krukke engang, men mener jeg har sett at min kjære far har en slags leirgryte stående. Kanskje jeg får låne om jeg spør fint? Så jeg skal vertfall love å prøve å lage noe som er tilnermet lik en testi kebab :) får du nok høre om det her inne en gang, om det ble vellykket eller ikke.


Fakta om...

Nå vet jeg at kebab ikke bare er det der pitabrødet du får i sjappa på hjørnet med kjøttdeig, kinakål og thousand island dressing. Kebab betyr nemlig grillet kjøtt, og det hele begynte med at de tyrkiske krigerene spiddet kjøttstykker på sverdene sine. Det ble oftest brukt lammekjøtt, men nå brukes det mye oksekjøtt. Det var de tyrkiske arbeidsinnvandrerne som bragte kebaben rundt i Europa, og det ser ut som den er kommet for å bli. Testi kebab er en rett fra det sentrale Anatolia og svarte havs regionen i Tyrkia. Den blir servert i en leirkrukke fylt med okse, lam eller kyllingkjøtt med grønnsaker og krydder, så blir toppen blir dekket med brøddeig eller folie for så å bli varmet over åpen ild. Testi betyr krukke.





søndag 24. november 2013

Julestria




Nå begynner den. Julestria. Noen er vel allerede midt oppi den, men føler selv den ikke skal begynne før 1. Desember. Idag har vi tjuvstartet litt, pinnekjøtt 23. November. Hvorfor ikke? Det henger julelys overalt og naboen har hengt opp julestjerna. Så nå gleder vi oss over at det lukter pinnekjøtt i leiligheten. Mens gutta spiller sjakk, går jeg i shuttle trafikk mellom stue og kjøkken for å passe på at gryta alltid har nok vann. Grønnsakene er klar og potetene venter på at jeg skal sette på varmen, og ikke minst kålroten. Noe av det beste med hele julen er kålrabistappe. Her får du oppskriften på min versjon av førjulen vår i Loddefjord

              
   


PINNEKJØTT MED TILBEHØR

400-500 gram pinnekjøtt per person
Bjørkepinner
Kålrabistappe
Poteter
Grønnsaker
Sjy eller saus

Det første du må tenke på når du skal lage pinnekjøtt er å beregne hvor mye du skal ha. Noen sier det holder med 350 gram, men dette kan fort bli for lite. Du må rett og slett se hvor mye kjøtt og fett det er på pinnene og vurdere det deretter. Jeg laget 1,1 kg pinnekjøtt til Jonny, Kasper på 9 år og meg, og dette holdt såvidt. Det neste du må tenke på er at kjøttet skal ligge i vann 24 timer før det skal bli til middag. Dette er for at det ikke skal bli for salt og at kjøttet skal løsne litt fra beinet og ikke være hardt når man spiser det. Du må gjerne skifte vann et par ganger.
Når kjøttet er klar til å "kokes" så har du bjørkepinner i bunn av gryta, legg de lagvis slik at de blir som en rist. Legg kjøttet lagvis på pinnene før du fyller på med vann. Vannet skal såvidt dekke pinnene, kjøttet skal ikke være nedi vannet. Kok opp vannet og la det dampe i 2,5 til 3 timer til kjøttet har løsnet fra beinet. Poteter og grønnsaker koker du når du ser at pinnekjøttet nermer seg ferdig. Jeg liker å ha gulrøtter og rosenkål ved siden av.
En tradisjon i min familie har vært å ha kjøttet over i en langpanne etter koking for så å grille det litt i ovnen før servering. NAM!


                 
                 

KÅLRABISTAPPE

4 porsjoner

1 kg kålrot
1-2 gulrøtter
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl fløte
Salt
Pepper
Muskat

Skrell kålroten og kutt den i terninger, gjør set samme med gulrøttene. Kok dette til grønnsakene er møre. Ha så smør i en kjele, når dette er smeltet tilsetter du hvetemel, pass på å rør godt. Spe med fløte og smak til med krydder. Dette skal bli en tykk saus. Mos kålroten og gulrøttene og tilsett sausen. Bland dette godt og smak til om det trengs mer krydder.


SAUS

I min verden er det ikke vanlig å ha saus til pinnekjøtt, men jeg elsker saus så det er ingenting i veien for å lage en god brun saus til. Hjemme pleier vi å servere det med sjy fra gryten til pinnekjøttet og smeltet smør utenom til de som vil ha det. Du bestemmer helt selv.





fredag 22. november 2013

Sunn kveldsmat



Når det nermer seg sengetid er man ofte litt småsulten, og man leser jo overalt om hvor lite lurt det er å spise rett før du skal legge deg. Jeg vil gjerne dele med dere hvordan jeg lager favorittsmoothien min. Den er enkel, sunn og er akkurat passe mettende. Det fins jo hundrevis av forskjellige kombinasjoner, og det jeg lager er nok en av de mest tradisjonelle, men her er iallefall oppskriften

SMOOTHIE
1 stort glass

100 gram froste skogsbær
1/2 banan
1 dl vanilje kesam
2 ss linfrø
Vann

Ha alt i en smoothiemaskin og kjør til alt er knust. Vis du vil ha den søtere så kan du tilsette 1 ss honning. Er den for tykk så spe med vann, du kan også bruke juice vis du vil det. Jeg har i linfrø fordi det er mettende og godt for fordøyelsen. Ha alltid frosne bær og banan klar i fryseren så kan du lage smoothie når du vil. Du kan bruke hvilke bær du vil, forskjellig frukt også.




BANAN-IS

Banan kan brukes til så mangt og barn flest elsker jo denne frukten. I kaker og fruktsalater til dessert og som lunsj. Ett lite triks som foreldrene mine lærte seg da meg og mine søsken var små, var å lage banan-is. Hvis vi maste etter noe godt så hadde de banan-is på lur i fryseren. Ikke tenkte vi på at det var sundt, og at det i grunn var langt i fra noe søtt snop som vi egentlig ville ha. Men det man ikke vet, har man ikke vondt av, var det en klok person som sa en gang.
Det eneste du gjør eg å skrelle bananen, dele den i to og sette håndtaket til en teskje inn i bananen. Teskjeen fungerer som håndtak. Du kan selvfølgelig invistere i ispinner, men her får du den enkleste og billigeste måten. Putt banan-isene i en boks eller i pose og sett i fryseren. Det skal ikke mer en 30-60 minutt før den sunne isen er klar. Ikke tilsatt noen ting som helst.