Matbloggtoppen

onsdag 24. november 2010

Tomatsuppe

Jeg er veldig glad i tomatsuppe! hjemmelaget vel og merke. Jeg har også en søster som er enda mer glad i tomatsuppe, men hun spiser somregel Toro sin ;)
Så derfor tenkte jeg at jeg skulle slenge ut min oppskrift på tomatsuppe, i håp om at min kjære søster Anette vil ta fatt i og prøve denne selv!
Det tar ikke lengre tid enn Toro sin, og den smaker så aldeles mye bedre.

TOMATSUPPE
ca 1 liter

100 gram bacon i terninger
1/2 løk
4 hakkede skoldede tomater
8 dl kjøttkraft eller grønnsakskraft (evt. bare vann)
chilli
pepper
fløte



svisj bacon og løk sammen i en gryte som rommer minst 1 liter. tilsett hakkede tomater og rør godt. spe med kraft. kryddre etter ønske. chilli kan droppes, men jeg liker at den er litt spicy.  kokes i 5-10 minutter. bruk Maizena til og gjøre den tykkere eller så kan du ha hvetemel i gryta før du har i tomatene. ha i litt fløte mot slutten (kan sløyfes). sil suppen før du serverer. server med brød og hardkokt egg.





Fakta om...



Maizena er maisstivelse i pulverform som er tatt ut av mais. Maisstivelse blir brukt som fortykkningsmiddel i supper, sauser og lignende. Det er en fin erstatter for hvetemel, som er noe mange ikke kan spise pga allergi og intoleranse. Når pulveret blir blandet i væske for så og bli varmet opp mot kokepunktet, vil det skje en reaksjon som gjør at væsken blir tykkere.
 
 
 
 
 
 

tirsdag 23. november 2010

Julebord med de ansatte på MS Håflu


Jeg fikk en kjekk SMS for noen uker siden. to ansatte på MS Håflu hadde meldt avbud, og siden det allerede var bestilt billetter, ble jeg spurt av min gode venn Jens om jeg ville bli med. jeg fikk også ta med en venninne som selvfølgelig ble Evy :)

Jens

Kvelden startet med at Evy og meg skulle kose oss med noen gode Cosmopolitans hjemme hos henne, mens vi stelte oss istand. den smakte ikke så godt som jeg skulle ønske, men den gikk ned.

Dagfinn var så grei og kjørte oss til Stavangeren, hvor vi skulle på revy med Per Inge Torkelsen. og morsomt var det :)
videre gikk vi ned til XO-bar for å ta noen drinker. det er så utrolig koselig der, god lokal musikk og mange kjekke folk. har også smakt maten der ett par ganger, den er virkelig til å anbefale!

Forrettene:

Froskelår

Potet og purreløksuppe med kamskjell

Kylling og foie gras terrine med sherryvinaigrette

Vi hadde bestilt bord på NB Sørensen. på veggen hang det en svær tavle hvor det stod "Dagens 3-retters" på. forrett froskelår, hovedrett kalv med grønnsaker og til dessert eplekake med sorbèt. dette måtte jeg jo bare prøve. har aldri smakt froskelår, så det var egentlig rart at jeg tok det, men det er alltid spennende og prøve noe nytt :)
Pinnekjøttet var fantastisk godt! kålrabistappen var også nyydelig! spareribsene var saftige og gode.
det var kjempe godt alt sammen. vi smakte faktisk på nesten alle sine retter, hehe. froskelårene hadde konsistensen som kyllingkjøtt, smakte sjømat med et hint av kylling. en rar kombinasjon, men det var godt.


Hovedrettene:


Hjorteplomme med viltsaus og poteter

Ribberull med urtestekte amandine poteter og ribbesjy

Sørensens spareribs med friterte båtpoteter & salsa

Pinnekjøtt  med kålrotstappe, potet og pinnefett 

Kalv med stekte grønnsaker og noisette poteter

Desserten var så som så, men det var nokk fordi jeg fikk sorbèt til eplekaken og ikke vanilje is som jeg føler passer bedre. vi fikk også vin til maten :)
Riskremen var tyntflytende og smakte rart. forventet litt bedre til den prisen vertfall...

Dessertene:

Riskrem
Eplekake med sorbèt

Brødpudding med rom- rosin is og pekannøtt 

Evy og jeg snek til oss hver vår kaffe med baileys til dessert ;)


videre gikk vi ut på forskjellige plasser. tok livet med ro på Ovenpaa, danset på Taket, sto utenfor Cardinal og endte opp på nach på Jens sitt hotellrom ved Myhregaarden hotel :) med MacDonalds som nattmat bar turen hjem til meg i taxi. det ble sent, men vi hadde d utrolig gøy!




COSMOPOLITAN
1 drink

5 cl Cointreau
3 cl tranebærjuice
2 cl sitronjuice

shakes med is i en shaker. hell over i ett avkjølt martiniglass :) pynt gjerne med en skive lime
Evy og Jens i godt lag!






mandag 22. november 2010

Serrano skinke

her kommer det oppskrift på to forretter som er veldig enkle og utrolig gode! de kan også brukes sammen med de fleste hovedretter. Serrano skinke er noe fantastisk som jeg ikke oppdaget før jeg var på ferie i Sevilla i Spania for noen år siden. det har en så utrolig god å egen smak og passer godt som snacks!

AVOKADO MED SPEKESKINKE
2 personer

1 avokado
2 store skiver serrano skinke eller en annen spekeskinke
1/4 rødløk
1/2 tomat
1 fedd hvitløk
2 ss rømme
salt
pepper
2 trepinner

del avokadoen i to og skrap ut kjøttet. pass på at skallet ikke blir ødelagt, da du skal bruke dette senere. kutt avokadokjøttet opp i terninger og gjør det samme med tomat og rødløk. bland dette sammen og tilsett rømme sammen med krydder. ha fyllet i avokadoskallene. tre skinken på hver sin pinne og stikk den nedi avokadoene. da har du en spennende god forrett :)



det fins mange forskjellige måter å lage fyllet på. gå til disse to sidene for og lese mer om avokado og kansje du vil prøve en av di andre avokadosalatene:

og
Avokadosalat


ASPARGES MED SERRANO
2 personer

4 stk grønn asparges
4 skiver serranoskinke
ost skåret i staver (du kan bruke den osten du ønsker)

rens aspargesene og kutt av enden. skrell den nederste delen med en potetskreller. kok dem i saltet vann i ca 5 minutter, før du har dem i kaldt vann for å kjøle dem helt ned.
ha 2 asparges og ost i en bundt, surr serrano rundt og server på fat, gjerne med en hjemmelaget hvitløksdressing :)


Fakta om...

Serrano skinke (Jamón Serrano) er en spekeskinke som er laget høyt oppe i fjellene i Spania. det er derfor den har fått navnet Serrano.
det finnes mange lokale varianter, men som oftest blir den førs dekket med salt i noen uker for å bli kvitt det meste av fuktigheten, før den blir hengt opp til tørking i 6 måneder. den blir så lagret på et kaldt og tørt sted fra 6 til 18 måneder, alt etter klima og hvilke sort serrano det skal lages.
den har en veldig spesiell smak som kommer av at grisen blir foret med nøtter og mais.

serrano skinke







søndag 21. november 2010

En tirsdag i oktober

Nå er det utrolig lenge siden jeg har slengt ut ett innlegg her, og det beklager jeg på det sterkeste ;) jeg skal prøve og skjerpe meg!

dagen etter jeg kom hjem fra Ungarn ventet en søt liten blå Suzuki Alto på meg i nabobutikken på jobb :)) var ganske tortur og jobbe den dagen ja, og gå å vente på at klokken skulle bli 13.30. da hentet jeg kjære Evy på Bogafjell for vi skulle hente Altoen min sammen! jeg elsker den søte lille nye bilen min og vi passer veldig godt sammen!

Vi stakk innom den nye butikken til Romsøes som ligger på Lura i det gamle Peppes Pizza bygget. min skjønne veninne Christne jobber som daglig leder der, og jeg har fått den store æren å få jobbe litt for henne når jeg ikke jobber for Romsøe i Hillevåg. med mye varm mat, sushi, salatbar og påsmurt pluss mya annet kjekt! vi fikk omvisning før vi tok turen videre til Kvadrat for å shoppe litt og spise litt lunsj.

Bildet er tatt fra inne på Romsøes Mat


vi havnet på Cafè Express, en liten kafè med god kaffe og et godt utvalg i småretter og lunsj. jeg har lenge hatt lyst på fish and chips, så jeg valgte det, med en liten skvett rømme til såklart. syntes det var kjempegodt.

Evy hadde kyllingfilèt i pitabrød med poteter, nam! jeg synes jo det er litt dyrt her, men det er vel likt overallt når du skal ha lunsj. de har vertfall mye godt her og du finner dem på de fleste kjøpesentrene i regionen.



men, nå nermer det seg jul! gleder meg til å få inn noen innlegg om hva julen har og tilby :)

Liker du alt stresset i jula, eller kunne du vært forruten?
Er det noe du vil jeg skal lage innlegg om som omhandler julen?






torsdag 4. november 2010

Frokost!!

ville bare legge ut et bilde av en digg frokost jeg hadde her om dagen! egg og bacon rett og slett :D


jeg liker når plommen er bløt og når baconet ikke er helt sprøstekt :) namm!





en av dagene jeg var i Ungarn så var Mirijam og jeg innom en liten kafè som serverte te av alle slag, en utmerket plass for jeg som er så glad i te. vi fikk hver vår lille te-kanne med nokk te til 3 kopper og vi kjøpte oss en liten kjeks til å knaske på. Mirijam hadde mango te mens jeg bestilte meg appelsin te. det er noe av det beste jeg har smakt! så det ble til at jeg kjøpte med meg litt hjem ;)








hvordan liker du frokosten din?

har du en favoritt te?







onsdag 3. november 2010

Biffsnadder!

dette er skikkelig god helgemat å så er det så utrolig enkelt å lage!
rett og slett en perfekt begynnelse på en gøyal kveld :)
vi fikk litt panikk siden vi ikke fikk tak i peppersaus på butikken. de visste ikke hva det var en gang!? så bra at jeg kan improvisere, så da ble det hjemmelaget peppersaus. MYE bedre!





min siste fredag på besøk hos Mirijam og Thomas. Tore var selvfølgelig invitert. snille Tore tok med seg vin, som riktignokk var nesten tom ;)
vi spiste opp alt sammen og etterpå var det tid for å se Nytt på Nytt og Hjerte til hjerte. da tv-tittingen var unnagjordt var det spillene UNO og Alias som var tingen. UNO ble spillt som en drikkelek med alkohol, veldi morsomt siden det fort kan bli en person som må drikke oftere enn andre! det går da ut på at du må ta en slurk av drinken din hver gang du må trekke ett kort. ellers så fungerer spillet som det pleier. det ble servert mojito laget av meg og strawberry daiquiri laget av Mirijam. guttene drakk på bison-gress vodka, altså en vodka som er laget på gress fra jordene som bisonoksen går på. for ikke og glemme gresset de har valgt å putte oppi flasken da, usj...



en riktig hyggelig kveld :)


BIFFSNADDER

4 personer

1 kg pommes frites
600 gram oksekjøtt (eller det kjøttet du selv måtte ønske)
1 paprika
1/2 rødløk
salt
pepper
hvitløk

du kan lage pommes frites selv her, eller du kan kjøpe ferdige poser i frysedisken som ofte er like så greit. skjær kjøttet i strimler og stek det med litt salt og mye pepper. det samler seg endel vann når du steker kjøttet, ha dette til siden så det kan brukes i sausen. skjær grønnsakene i strimler og stek dette sammen med kjøttet mot slutten, ha i hvitløk. serveres med peppersaus.





PEPPERSAUS

4 porsjoner

3 ss hel pepper
1 ss smør
2 ss hvetemel
1 liter kraft eller buljong
salt
pepper
en skvett fløte

smelt smøret og la det bli brunt, men ikke svi det for mye. ha i hel pepper, knus noen av pepperkornene. ha så i hvetemel og spe med kraft. la det koke i rundt 10 min. ha i en skvett fløte mot slutten (kan droppes)









mandag 1. november 2010

Lunsj: Tunfisk subway!

Mirijam og jeg var litt kvessne en dag, så på butikken fant vi ingrediensene for å lage oss hver vår tunfisk subway :)
jeg må inrømme at det ikke alltid er like lett og finne det du vil ha når du er i utlandet ;) hehe...




TUNFISK SUBWAY

til 2 halve subs

1 subway eller et lignende brød
rødløk i ringer
paprika
agurk
mais
1 boks tunfisk i vann
smør
salatblader
hvitløksdressing

bruk den mengden grønnsaker du selv ønsker. det går selvsakt an å bruke det du vil, men dette er slik jeg lager det.
ha alle ingrediensene på brødet og trykk i trynet ;)
hjemmelaget hvitløksdressing finner du her